04 Νοεμβρίου 2009

Αναστέλλεται ο Φορέας της Κάρλας

Επιμέλεια: Βάσω Σαμακοβλή
4/11/2009

Αναστέλλεται ο Φορέας της Κάρλας

Σύξυλος… μένει ο φορέας διαχείρισης της Κάρλα, μετά την εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναστείλει μέχρι νεότερης υπουργικής εντολής όλες τις αποφάσεις και συνεδριάσεις των φορέων και οργανισμών που εποπτεύονται από την υφυπουργό Τίνα Μπιρμπίλη.

Στον κατάλογο των 28 φορέων και οργανισμών της χώρας στους οποίους κοινοποιήθηκε η υπουργική εντολή περιλαμβάνεται και ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι απέμενε η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να αναλάβει τις αρμοδιότητές του, η επείγουσα εγκύκλιος ήρθε να ανατρέψει την κατάσταση.

Με την εγκύκλιο, η οποία δεν δίνει καμία απολύτως διευκρίνιση για το τι πρόκειται να συμβεί, ο φορέας της Κάρλας μένει μετέωρος. Την ίδια ώρα, αφού κανείς ούτε επί της ουσίας ούτε επί των τύπων δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει, το θυρόφραγμα της σήραγγας της Κάρλας είναι ανοιχτό και χιλιάδες κυβικά νερού θα συνεχίσουν να χάνονται, άγνωστο έως πότε, στον Παγασητικό.

Σε αυτό το αβέβαιο σκηνικό, στο οποίο επιστρέφει η υπό ανασύσταση λίμνη, ήρθε να προστεθεί η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα εκτός λειτουργίας να τεθούν οι τρεις αντλίες του ΤΟΕΒ Κάρλας.

Η λιτή εγκύκλιος της υπουργού Περιβάλλοντος, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Νομαρχία Μαγνησίας, αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι αναστέλλονται μέχρι νεότερης υπουργικής εντολής, όλες οι αποφάσεις και συνεδριάσεις των ανωτέρω φορέων και οργανισμών που εποπτεύονται από την υπουργό.

Οι γενικοί διευθυντές του Υπουργείου παρακαλούνται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και να μας ενημερώσουν άμεσα για την ενέργεια αυτή.»

«Αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις και συνεδριάσεις των Φορέων και Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέχρι νεωτέρας».


Επέστρεψε στην Κάρλα

Χθες στην Κάρλα επέστρεψε ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς, σε μια νέα αυτοψία για το τι συμβαίνει στο έργο και διαπίστωσε, όπως ενημέρωνε αργότερα, ότι το θυρόφραγμα της σήραγγας, το οποίο είχε ανοίξει για να εκτονωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, συνεχίζει να παραμένει ορθάνοιχτο, παρά το ότι ο κίνδυνος παρήλθε και η στάθμη του νερού υποχώρησε.

Το θυρόφραγμα άνοιξε την περασμένη εβδομάδα χειροκίνητα… «Τη μανιβέλα γυρνούσαν τρία άτομα», περιέγραφε ο κ. Ξηρακιάς, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε διαφορετικός τρόπος, αφού η ΔΕΗ έκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μετά από πολλούς ανεξόφλητους λογαριασμούς του ΤΟΕΒ Κάρλας.

Μπορεί για το θυρόφραγμα να βρέθηκε εναλλακτική λύση για να λειτουργήσει, όμως κανένας άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να τεθούν σε λειτουργία οι τρεις αντλίες.
«Για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ρεφενέ έβαζαν οι αγρότες, πληρώνοντας στον ΤΟΕΒ για τη χρήση νερού, προκειμένου να αρδεύουν τα κτήματά τους. Όμως τα χρήματα κάλυψαν άλλες ανάγκες, η ΔΕΗ έμεινε απλήρωτη και το χρέος φτάνει πλέον τις 6.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Ξηρακιάς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το χρέος να τακτοποιήσουν η Νομαρχία και ο δήμος Κάρλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου