05 Νοεμβρίου 2009

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Εκθετήριο Προϊόντων στη Λίμνη Κάρλα

Πίστωση 7,8 εκατομμυρίων ευρώ για νέα, πρόσθετα έργα ώστε να αναδειχθεί το περιβάλλον της λίμνης Κάρλας χορήγησε το ΥΠΕΧΩΔΕ με απόφαση του υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά. Σκοπός των παρεμβάσεων είναι να αναπτυχθεί ο τουρισμός αλλά και να δοθούν νέες δυνατότητες στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή Κέντρου Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Κανάλια. Στα δύο αυτά κτίρια θα περιλαμβάνονται αίθουσες υποδοχής επισκεπτών, Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος και Προβολής Παρουσιάσεων για να γίνεται πιο ευχάριστη και κατανοητή η πληροφόρηση καθώς και Πωλητήριο και Εκθετήριο προϊόντων για όσους ενδιαφέρονται να δουν και να αγοράσουν διάφορα προϊόντα.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προβλέπεται η λειτουργία Αίθουσας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εργαστήριο για την απόκτηση γνώσεων πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Για την ανάδειξη του περιβάλλοντος προβλέπεται επίσης η κατασκευή υποδομών-ευκολιών οικοτουριστικής ανάδειξης της περιοχής και έτσι αναμένεται να δημιουργηθούν:

- Μονοπάτια-διαδρομές, ειδικής διαμόρφωσης για την άνετη μετακίνηση των επισκεπτών

- Πινακίδες-σήμανση για την καθοδήγησή τους.

- Ποδηλατόδρομοι για όποιους επιθυμούν να μετακινούνται με ποδήλατα.

- Παρατηρητήρια για να έχει κανείς ολοκληρωμένη άποψη του χώρου.

- Θέσεις θέας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει κανείς και να απολαύσει το τοπίο.

- Χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για ενημέρωση των επισκεπτών.

- Χώροι αθλοπαιδιών.

- Χώροι στάθμευσης για τη διευκόλυνση της προσέλευσης.

- Πύλη εισόδου περιοχής κατάλληλα διαμορφωμένη ώστε να προτρέπει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Προβλέπεται επίσης εξοπλισμός του υγρότοπου της λίμνης Κάρλας που θα περιλαμβάνει πλωτές εξέδρες

στήριξης παραδοσιακών καλυβών, μικρές γέφυρες πρόσβασης στα πλωτά στοιχεία, παραδοσιακές καλύβες της λίμνης και παραδοσιακές βάρκες.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σχεδιάζεται ακόμη να γίνουν φυτεύσεις στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Κανάλια αλλά και φυτεύσεις περιμετρικά της λίμνης ώστε να προσαρμοστεί το έργο στη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου