09 Νοεμβρίου 2009

Σπάνια ασθένεια χτυπάει τις ελιές στη Μαγνησία

Καμία σωτηρία δεν υπάρχει για εκατοντάδες ελαιόδεντρα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια virtitsillio. Τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται στις περιοχές Αλμυρού, Νέας Αγχιάλου, Βελεστίνου, Σέσκλου και Καναλίων. Σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου προγραμματίζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου.

Η ασθένεια virtitsillio που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως «θανατηφόρα». Προσβάλλει κατ’ αρχάς το φύλλωμα των δέντρων και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα όλο το δέντρο ξεραίνεται. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως εάν το ελαιόδεντρο προσβληθεί δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας.

Ακόμη και η κοπή του «άρρωστου» δέντρου ή η αντικατάστασή του με άλλο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, καθώς στο καινούργιο δέντρο παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο, ενώ στα κτήματα που εμφανίζεται η ασθένεια είναι ζήτημα χρόνου η πλήρης καταστροφή του ελαιοπερίβολου.

Το ποσοστό των προσβληθέντων ελαιοδέντρων αγγίζει ακόμα και το ποσοστό της τάξης του 50%, ενώ από έτος σε έτος παρουσιάζεται αύξηση της εξάπλωσης του φαινομένου σε ποσοστό της τάξης του 20%.

Η ΕΑΣ Βόλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναλαμβάνει πρωτοβουλία να προγραμματίσει σειρά ενεργειών για την ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της «θανατηφόρας» αυτής ασθένειας που προσβάλει τις ελιές.

Ειδικότερα θα γίνει καταγραφή όλων των ελαιοπαραγωγών του νομού που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα στα ελαιοπερίβολά τους, και για το λόγο αυτό καλούνται να επικοινωνήσουν με την ένωση, και στην συνέχεια θα κληθούν όσοι έχουν συμμετάσχει σε ημερίδα με την συμμετοχή και όλων των αρμόδιων φορέων.

Να αναφερθεί εδώ ότι ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι μια μεγάλη καταστροφή και πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Η ασθένεια είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αλλά ούτε και φάρμακα».

Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου