09 Νοεμβρίου 2012

Βάραθρο Δρακοπήγαδο, Κανάλια, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Μαγνησία

   Το Δρακοπήγαδο, αποτελεί ένα μεγάλο κατακόρυφο σπήλαιο σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό Κανάλια και σε υψόμετρο 440 μέτρων. Έχει συνολικό βάθος περίπου 43 μ. και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κατακόρυφα σπήλαια του Πηλίου. Η είσοδός του έχει πλάτος περίπου 17 μ. και προκαλεί δέος, αφού το μεγάλο άνοιγμα επιτρέπει το φωτισμό του μεγαλύτερου μέρους του σπηλαίου. Στα τοιχώματά του έχουν δημιουργηθεί δεκάδες σταλακτίτες, οι οποίοι είναι ορατοί από την είσοδό του.

   Το βάραθρο Δρακοπήγαδο βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του υψώματος Μαυροβουνίου, κοντά στη τοποθεσία Τηγανάκι, σε υψόμετρο 440 μ.Υπάγεται στο δημοτικό διαμέρισμα
 Καναλίων του δήμου Ρήγα Φεραίου.
    Το βάραθρο ήταν ήταν γνωστό από πολλά χρόνια στους κατοίκους της περιοχής.Το εσωτερικό του όμως παρέμενε άγνωστο, εξαιτίας της κατακόρυφης ανάπτυξης του. Πριν από κάποια χρόνια κάποιος κυνηγός αποφάσισε να κατέβει σε αυτό, χρησιμοποιώντας σχοινί. Έτσι κατόρθωσε να φτάσει μέχρι 17 μ. βάθος όπου υπάρχει και εξώστης και θαλαμίσκος.
   Το βάραθρο απέχει μισή ώρα πεζή από το γραφικό χωριό Κανάλια (υψόμετρο 85 μ.). Το έδαφος είναι αρκετά κεκλιμένο και καλυμμένο με πλούσια θαμνώδη βλάστηση. Από την είσοδό του η πανοραμική θέα προς όλες τις διευθύνσεις είναι θαυμάσια.



   Σύμφωνα με την παράδοση που επικρατεί το πηγάδι ανοίχτηκε από το "Πάτημα Του Δράκου", καθώς στηρίχτηκε με δύναμη στο ένα του πόδι για να πατήσει με το άλλο στο απέναντι βουνό, που απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Επειδή το πάτημα του άλλου ποδιού του "Δράκου" ήταν ελαφρότερο, αντί για πηγάδι άνοιξε ένα οριζόντιο σπήλαιο που βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή.
   Η είσοδος του βαράθρου είναι ένα σχεδόν οριζόντιο στόμιο με διαστάσεις 17 μ. x 8 μ. Η κατάβαση του πραγματοποιείται από το χαμηλότερο σημείο του που βρίσκεται στη νότια πλευρά του.  Το συνολικό βάθος του βαράθρου ανέρχεται στα 59 μ. Σε βάθος 17 μ. υπάρχει ευρύχωρος επικλινής εξώστης, καλυμμένος με κισσό. Στο ίδιο βάθος περίπου, διανοίγεται θαλαμίσκος με μήκος 7, πλάτος 4 και ύψος 8 μ. περίπου. Το δάπεδό του έχει καλυφθεί από φερτά υλικά (πέτρες, φύλλα κλπ.). Οι τοίχοι και η οροφή του θαλαμίσκου είναι πλούσια στολισμένοι με ωραιότατους κατάλευκους σταλακτίτες.
   Το βάραθρο Δρακοπήγαδο είναι διανοιγμένο σε μάρμαρο.Τα βρόχινα νερά που το διανοίξαν, δημηιούργησαν πρώτα δολίνη, η οποία συνεχώς βάθαινε και διευρυνόταν, φτάνοντας μέχρι το ορατό βάθος των 59 μ.
   Αν και το βάραθρο Δρακοπήγαδο είναι αξιόλογο, δεν είναι δυνατή η επίσκεψη του εσωτερικού του, εξαιτίας του μεγάλου βάθους του και του περιορισμένου σε έκταση δαπέδου του.Όμως είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί τουριστικά και να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες, αν πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα έργα:
   α) Διάνοιξη του δρόμου μέχρι το βάραθρο
   β) Επιπέδωση του χώρου και δημιουργία μικρής πλατείας με εξώστη στο χαμηλότερο        (νότιο) σημείο του στόμιου του.
   γ) Κατασκευή ανηφορικού πεζοδρόμου πλάτους 1 μ.με πλατύσκαλα δεξιά και αριστερά του στομίου, τα οποία θα αρχίζουν απο την μικρή πλατεία. Για την κατασκευή θα χρησιμοποιηθεί πέτρα της περιοχής.
   δ) Περίφραξη του στομίου με ασφαλές κιγκλίδωμα.
   ε) Τοποθέτηση φωτιστικού σώματος με καλύπτρα, κρεμασμένο με συρματόσχοινο σε κατάλληλο βάθος του βαράθρου, το οποίο θα λειτουργεί μόνο τις ώρες που ο ήλιος δε θα αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
   στ) Ανέγερση αναψυκτηρίου σε μικρή απόσταση από το βάραθρο και δημιουργία χώρου σταθμεύσεως οχημάτων
   Το τουριστικό ενδιαφέρον των επισκεπτών του βαράθρου "Δρακοπήγαδου" θα πολλαπλασιαστεί, αν επεκταθεί ο θαυμάσιος δασικός δρόμος της περιοχής Χαροβράσιας (όπου βρίσκεται ακομα ένα βάραθρο, το βάραθρο Χαροβράσια σε υψόμετρο 655 μ.), μέχρι το βάραθρο(περίπου 5 χλμ.), ωστε η τουριστική διαδρομή να διαγράφει κύκλο. Έτσι ο επισκέπτης θα απολαμβάνει όχι μονο το το εντυπωσιακό εσωτερικό του βαράθρου από όλες τις πλευρές, αλλά και τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές μιας από τις δασικές διαδρομές του Πηλίου.       

Le gouffre "Drakopigado"- Maurovounio, Kanalia, Magnesia par A. Petrochilou
Φώτο: Εταιρία σπηλαιολογικών ερευνών "ΧΕΙΡΩΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου