12 Δεκεμβρίου 2009

Πνίγηκαν στο νερό Κανάλια και Κερασιά


Πνίγηκαν στο νερό Κανάλια και Κερασιά

Ο Κερασιώτης… το ποτάμι που στα χρόνια της Αντίστασης αποτελούσε δίοδο διαφυγής για τους δεκάδες αντάρτες της περιοχής Κερασιάς… έδειξε για τα καλά τα δόντια του, πλημμυρίζοντας δεκάδες σπίτια στα δύο δημοτικά διαμερίσματα της Κάρλας, Κερασιά και Κανάλια. Καταστράφηκαν βασικές υποδομές στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, τα δύο μικρά γεφύρια στην είσοδο και την έξοδο του χωριού έχουν σχεδόν καταστραφεί από τη μανία των νερών, όπως και το γήπεδο στο δρόμο μεταξύ Κερασιάς- Καναλίων. Η χθεσινή νύχτα αναμενόταν πολύ δύσκολη για την περιοχή, καθώς εκτός όλων των άλλων τόσο στην Κερασιά, όσο και στα Κανάλια, οι διακοπές ρεύματος ήταν πολύ συχνές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι απελπιστική.
Οι κάτοικοι της Κερασιάς βρέθηκαν στο έλεος του Θεού εξαιτίας της πρωτοφανούς σε διάρκεια και ισχύ βροχόπτωσης. Mε μπάλες από άχυρο και τριφύλλι «οχύρωναν» από προχθές το βράδυ τις πόρτες των σπιτιών τους.
Στα Κανάλια επίσης δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, όταν έσπασε ο χείμαρρος στη θέση «Σούλι», όπου τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί αρκετά σπίτια.
Το νερό έγινε ποτάμι, πλημμυρίζοντας δρόμους, σπίτια, αγροκτήματα.
Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για αρκετές ώρες, ενώ το χωριό ήταν κυριολεκτικά αποκλεισμένο και από την πλευρά του Βελεστίνου που είχε πλημμυρίσει η Κάρλα και από την πλευρά της Νέας Ιωνίας που ο δρόμος είχε κοπεί «στα δύο».
Από χτες παραμένουν κλειστά και ούτε σήμερα πρόκειται να λειτουργήσουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καναλίων, ενώ ο δήμαρχος Κάρλας Θανάσης Παπαδήμας θα ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να αποζημιωθούν, όπως είπε, όσοι επλήγησαν.
Η εικόνα είναι εφιαλτική. Δρόμοι κόπηκαν στα δύο… με αποτέλεσμα το οδόστρωμα να είναι απροσπέραστο ακόμη και για τα ιδιωτικά γκρέιντερ και τις μπουλντόζες που επιστρατεύθηκαν από τους ίδιους τους κατοίκους για να σταματήσουν τα νερά… που σε ύψος ξεπερνούσαν τα 10 εκατοστά πάνω από το οδόστρωμα. Χθες το απόγευμα ο δρόμος άνοιξε στα δύο, με αποτέλεσμα το οδόστρωμα να υποστεί ολική καθίζηση. Συνεργεία του δήμου έριχναν όπου μπορούσαν χαλίκι και έκαναν επιχωματώσεις για να μπορέσουν να συγκρατήσουν το μένος της βροχής.
Το οδοιπορικό του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στην περιοχή είναι αποκαλυπτικό των ζημιών που υπέστη η περιοχή του Δυτικού Πηλίου, αφού Κερασιά και Κανάλια βρέθηκαν χωρίς υπερβολή στο «μάτι του κυκλώνα».
Ευθύνες επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς στη ΝΑΜ ο δήμαρχος Κάρλας Θαν. Παπαδήμας, που επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πρέπει επιτέλους να γίνει ένα μεγάλο έργο στον Κερασιώτη, που δέχεται τα νερά όλου του Πηλίου, για να μην πνιγεί η περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου